8. devetnica u čast sv. Josipu

8. devetnica u čast sv. Josipu

U srijedu 11. ožujka 2015. godine slavljena je 8. devetnica u čast sv. Josipu na temu SVETI JOSIP – ČOVJEK VJERE, UFANJA I LJUBAVI. Devetnicu je predvodio župnik Luka Blažević.

Tri su bogoslovne krijeposti, koje čovjeka divno povezuju s Bogom: vjera, ufanje, i lju­bav. Ove je vrline Josip posjedovao u heroj­skom stupnju.

Vjera

Josip je bio duboko religiozan čovjek, čvrsto je vjerovao u Boga i Bogu i s vjerom je prihvaćao poruke Božje. Imao je do­sta svjetla da vjeruje, ali i dosta kušnje, da mu vjera bude zaslužna. Vjerovao je kao i Ma­rija, da je mali Isus, sin Marijin, ujedno i Bo­žji Sin, premda nemoćan, naoko kao svako dru­go dijete, ali da je ujedno Spasitelj svijeta. U vjeri je sveti Josip doživljavao mnoge utje­he i radosti. Vjeru je javno očitavao molitvom, sudjelovanjem u hodočašćima, polaskom u hram i na druge načine. Što se reklo za Ma­riju, to se može reći i za Josipa »Blago tebi što si vjerovao«.

Ufanje

Kad čovjek vidi sva rješenja i osjeća se jakim da ih izvede, onda tu nema mjesta za ufanje. Ali ufati se u zaštitu Sve­mogućega, i u rješenje koje će on dati u bez­izglednim prilikama, — tu je ufanje. Josip se našao ne rijetko u takovim, teškim prilikama. Ali nikad nije očajavao; uzdao se. Nadao se i protiv svake nade. »U tebe se, Gospodine, uzdam!« — bila je njegova misao.

Ljubav

Za Josipa kaže sv. Pismo, da je bio čovjek pravedan. U svetopisamskom smi­slu ta riječ znači, da je sveobuhvatno vršio zakon Božji. To pak može samo čovjek koji ljubi Boga. Njegova odluka za djevičanski brak, njegov sveti polet kojim se spremno uključio u patničku suradnju za otkupljenje svijeta, duh kojim je radio, pobožnost kojom je molio, sve to govori o iskrenoj ljubavi sv. Josipa prema Gospodinu Bogu.

Ujedno smo se sjetili na sv. misi velikog hrvatskog kardinala Franju Kuharića kojemu je bila obljetnica smrti. Znamo i sami kako je bio ponizan i blag i u kojem je vremenu živio.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se