Proslava župnog patrona

Proslava župnog patrona

U četvrtak 19. ožujka 2015. godine proslavljen je župni zaštitnik Ličkog Osika sv. Josip. Svečanu svetu misu u 11 sati predvodio je fra Mijo Džolan, ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira u Splitu u koncelebraciji sa župnikom Lukom Blaževićem, bivšim župnikom i danas svećenikom u miru vlč. Alojzom Kukecom. Svetu misu također su suslavili vlč. Josip Šimatović(župni vikar u Gospiću), mons. Mile Čančar (župnik i dekan gospićki), vlč. Marinko Miličević(kancelar Gospićko-senjske biskupije), vlč. Nikola Turkalj (ekonom Gospićko-senjske biskupije), vlč. Ivan Blaževac (vojni i policijski kapelan u Gospiću), i vlč. Zlatko Sušić (župnik u Bilaju).

Na Josipovo je Bog podario lijepi sunčan dan u Ličkom Osiku kako bi župna zajednica što dostojnije mogla proslaviti svog župnog zaštitnika.

Fra Mijo Džolan se u svojoj propovijedi osvrnuo na sv. Josipa i na današnju predodžbu vjere svakog katolika.

Mi se nalazimo u vremenu gdje smo puno ovisni o raznim predmetima i stvarima. Kada bi htjeli, možemo se od toga odreći. Ali ipak to jednostavno ne ide. Želimo posjedovati sve! Mi smo na neki način poput ptice albatrosa koja ima velika krila. Kada se vine u visine, nitko joj ne može ništa, ali kada sleti na zemlju - bespomoćna je.

Tako je i sa svakim vjernikom ili kršćaninom. Isus se za nas spustio s neba na zemlju, a mi želimo u prostranstva. Nije problem otići gore, ali to treba na neki naćin zaslužiti. Mi smo na zemlji sa svakakvim problemima i nedaćama, ali i radostima. Tu trebamo raditi na sebi da bi bližnjima oko nas bilo bolje. Sveti Josip je također živio na zemlji i sve što je stekao, stekao je svojim odgojem, tj. odlučio se na život. Prihvatio je Isusa kao svoje dijete i nije se pokajao. Svi smo tako pozvani poput sv. Josipa stati u zaštitu obiteljskog života kao i života općenito.

Kada je blažena Majka Tereza počela primati nagrade za svoj rad u Calcuti; nju su počeli zapitkivati zašto se nebi odselila u neku razvijeniju državu gdje bi mogla steći ugled, a ne baveći se s bolesnima i siromašnima. Ona im je jednostavno odgovorila da ona vidi Isusa u tim ljudima.

U svakom problemu bi i mi trebali naći Isusa i napokon se prizemljiti. Mi ne možemo letjeti, ali trebamo prihvatiti svakodnevne križeve. Neka sv. Josip bude zagovornik u svim tim nedaćama, a i radostima, poručio je fra Mijo Džolan.

Na kraju svete mise župnik Luka Blažević poklonio je ličku kapu s natpisom imena župe predvoditelju slavlja kao i knjigu o povijesti i sadašnjosti Gospićko-senjske biskupije. Ličku kapu također je dobio bivši župnik Alojz Kukec koji je posjetio župu sv. Josipa da župljanima čestita njihov blagdan.

Nakon svete mise u 11 sati HKUD Široka Kula izvelo je svoj kratki program u kojem su mogli uživati svi vjernici, bilo iz Ličkog Osika ili onih koji su došli iz raznih mjesta biskupije.

Svetu misu u 18 sati također je predvodio fra Mijo te se svima zahvalio na pozivu da po prvi put u Lici može slaviti svetu misu te je obećao da će se rado opet odazvati.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se