Vazmeno bdijenje u našim župama

Vazmeno bdijenje u našim župama

Na Veliku subotu 4. travnja 2015. godine u našim župama održano je Uskrsno bdijenje. Obredi Velike subote započeli su u 19 sati u crkvi sv. Mateja u Širokoj Kuli, a u 21 sat u crkvi sv. Josipa u Ličkom Osiku. Na Ličkom Osiku župniku Luki Blaževiću pridružio se vojni i policijski kapelan u Gospiću vlč. Ivan Blaževac.

Za Veliku Subotu karakteristično je Vazmeno bdjenje koje se slavi noću te stoga nije prikladno da započne prije nego padne noć, a treba završiti prije svanuća nedjelje.

Tada se vjernici okupljaju oko ognja kojeg svećenik blagoslovi. Tim se plamenom upali i uskrsna svijeća koja predstavlja samog Isusa Krista. Svećenik na svijeću stavlja simbole A i Ω. To označava Krista koji je i početak i svršetak.

Također se na svijeću stavljaju brojevi tekuće godine. Svake se godine u Vazmenom bdjenju blagoslivlje nova uskrsna svijeća, napravljena od prirodnoga voska. Uskrsna svijeća kroz čitavo vazmeno vrijeme stoji kod ambona i pali se u svim zajedničkim bogoslužnim činima. Upravo tim bdjenjem vjernici započinju slaviti Uskrs.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se