Susret zboraša Gospićko-senjske biskupije u Senju

Susret zboraša Gospićko-senjske biskupije u Senju

U subotu 11. travnja u Senju je održan redoviti godišnji susret i duhovna obnova pjevača crkvenih zborova iz svih šest dekanata s prostora Gospićko-senjske biskupije. U kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Milutin Cihlar Nehajev okupilo se oko stotinu i pedeset pjevača i njihovih župnika.

Sudionike susreta na početku je nakon molitve Srednjeg časa u ime gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića i biskupijskog povjerenika za župne pjevačke zborove mons. Mile Čančara pozdravio generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. mr. Tomislav Šporčić istaknuvši jubilarni deseti susret ovakvog karaktera. Isto je tako najavio glavnog predavača fra o. Antona Jasenovića, gvardijana franjevačkog samostana na Trsatu. Kao motiv za to istaknuo je mons. Šporčić godinu posvećenog života, skori nacionalni susret obitelji na Trsatu kao i činjenicu da je u Senju dugo egzistirao franjevački samostan. Sudionike je na kraju pozdravio domaćin, župnik Senja i profesor na Teologiji u Rijeci dr. Richard Pavlić.

O. Antun Jesenković kao stručnjak za crkvenu glazbu progovorio je župnim zboristima na temu liturgijskog pjevanja. Crkveno pjevanje naslijedili su kršćani od Židova a posebno je važno bilo je 9. stoljeće i pojava Gregorijanski koral od pape Grgura. U konačnici 2. vatikanski koncil daje liturgijskom pjevanju bitne značajke. Sveta glazba, odnosno pjesma i instrumenti vrhunac su, izvor i nužni i sastavni dio liturgije. Ona najviše ujedinjuje ljudsko srce i časti Gospodina. Takva glazba je baština sveopćeg dobra Crkve i sadrži neprocjenjivo bogatstvo. Pjevati trebamo radosna srca, oduševljeno, rado i često jer pjesma ujedinjuje vjernike i uzdiže njihova srca k Bogu, zaključio je o, Jesenković. Zatim je slijedila rasprava.

U nastavku je u senjskoj katedrali služena sveta misa koju je predvodio gospićko-senjski biskup Mile Bogović u koncelebraciji desetak svećenika među kojima mjesnog župnika dr. Richarda Pavlića kao i senjskog dekana preč. Silvija Milina, udbinskog dekana mons. Tomislava Rogića, slunjskog dekana mr. Antonija Čuture te otočkog dekana i gen. vikara biskupije mons. Tomislava Šporčića. Biskup Bogović je poručio da glazba doprinosi svakome slavlju i svečanosti te izaziva osjećaje koje tekst ne zna izraziti. Glazba zna izraziti i agresiju, nježne osjećaje, junačke i tužne osjećaje a kod crkvene glazbe i najuzvišenije vjerske osjećaje. Glazbu imaju sve svjetske religije, no mi moramo paziti što se u nju unosi. Glazba sve diže na višu razinu a crkvena glazba ima najviše umjetničke standarde svjetske glazbe. Glazba kao snaga koja budi osjećaj za prenošenjem evanđeoske poruke treba biti u službi te poruke, zaključio je biskup Bogović uz poznato aleluja čime je pokazao da se preko repertoara crkvene glazbe gleda na sadržaj svakog blagdana u crkvenoj godini.

Na kraju su sudionici susreta pohodili tvrđavu Nehaj gdje su se pod stručnim vodstvom ravnateljice Gradskog muzeja Senj Blaženke Ljubović kao i biskupa Bogovića upoznali sa značajem tvrđave Nehaj u povijesti kao i ulozi uskoka i grada Senja.

www.gospicko-senjska-biskupija

Iz župe sv. Josipa u Ličkom Osiku sudjelovalo je desetak pjevača koji redovito sudjeluju u animiranju raznih bogoslužja i misnih slavlja. Pjevače je pratio župnik Luka Blažević.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se