3. Vazmena nedjelja - Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

3. Vazmena nedjelja - Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

U ranojutarnjim satima treće Vazmene nedjelje grupa hodočasnika iz Ličkog Osika predvođeni župnikom Lukom Blaževićem krenula je na Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji na Trsatu. Jedan autobus vjernika spojio se s vjernicima župe Perušić koje je predvodio župnik Marinko Miličević.

Svete mise u Ličkom Osiku u 9 i 11 sati za one vjernike koji nisu mogli sudjelovati na ovom velikom događaju za obitelj u Hrvatskoj predvodio je vojni i policijski kapelan u Gospiću vlč. Ivan Blaževac.

Od ranoga jutra u nedjelju 19. travnja pristizale su u svetište Majke Božje Trsatske rijeke hodočasnika na središnju proslavu Drugog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Središnje euharistijsko slavlje u zajedništvu s apostolskim nuncijem u RH mons. Alessandrom D' Erricom, hrvatskim biskupima te predstavnikom BKBiH mons. Markom Semerenom, predslavio je zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, a propovijedao predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj mons. Valter Župan.

Okupljene je na početku pozdravio domaćin, riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić zaželjevši da se Gospodin nastani u našim srcima i obiteljskim domovima. "Upravo radi toga, po uzoru na apostole i prve učenike sabrane u Dvorani posljednje večere, i mi ovdje, u našem hrvatskom Nazaretu, okupili smo se iz svih krajeva naše domovine, iz Bosne i Hercegovine i iz inozemstva, da zajedno s Marijom, Majkom Crkve, molimo dar Duha Svetoga za nas, naše obitelji, za našu lijepu domovinu i sve njezine ljude." Došli smo noseći u sebi veliku potrebu i želju za preporodom, za istinskom obnovom, za životom u punini, kazao je nadbiskup.

U nastavku je pozdravio visoke uzvanike, među njima i predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović. U svojoj rodnoj nadbiskupiji predsjednica je izrazila je radost zbog dolaska rekavši da je obitelj stup društva te da se mora učiniti puno više kako bi se njegovale obiteljske vrijednosti. Dodala je kako bi se osobito trebalo pomoći mladim obiteljima na koje se odražava teška gospodarska situacija u kojoj se zemlja nalazi.

Apostolski nuncij u RH mons. D'Errico pročitao je poruku državnog tajnika Svete Stolice, kardinala Pietra Parolina u kojoj je istaknuo da Sveti Otac neumorno naviješta kako je uloga kršćanske obitelji, nekoć i sada, da snagom sakramenta ženidbe svijetu se naviješta Božju ljubav i blizinu. Polazeći od ovoga navještaja rađa se životvorna obitelj, koja žar ljubavi pronalazi u središte svoga duhovnog i ljudskoga djelovanja. Susret hrvatskih katoličkih obitelji je poput jedne uvertire predstojećim znakovitim događajima za život Crkve: Svjetskom susret obitelji u Philadelphiji i Biskupskoj sinodi. Molimo stoga zajedno da, preko ovih događaja, Crkva pronađe prikladan put rasuđivanja i prihvaćanja onih pastoralnih sredstava koja će pomoći obiteljima suočiti se s izazovima našega vremena, u svjetlu i snazi Evanđelja, stoji u poruci koju je pročitao apostolski nuncij. "Njegova Svetost žarko želi da hrvatski katolici, u potpunoj vjernosti Kristu i Crkvi, budu odvažni svjedoci velikoga dostojanstva i životne važnosti obitelji, zalažući se neprestano za njezin rast i razvoj na svim poljima društvenoga života." Predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj mons. Valter Župan u prigodnoj propovijedi poručio je da na Trsatu pristaju riječi koje je papa Pavao VI. izrekao prigodom posjeta Nazaretu: 'Neka nas upravo Nazaret podsjeti što je obitelj, zajedništvo obiteljske ljubavi i neka nam pokaže kako je sladak odgoj u obitelji, koji ne može ništa drugo zamijeniti, neka nas nauči koja je prirodna uloga obitelji u društvenom poretku.' Dodao je kako je Isus dolaskom na svijet u jednoj obitelji pokazao da je to prirodan ambijent za rast zdrave i uravnotežene osobe. "Sve drugo što se protivi tom Božjem planu suluda je laž koja samo hoće upropastiti jadnog čovjeka. Dragi roditelji, muževi i žene, želite li dobro sebi, svojoj djeci, ovom narodu i domovini koju nam je Bog dao, ovoga se držite." U nastavku je kazao kako je u ovo vrijeme s puno vike, stresa i nemira, potrebno zastati i razumjeti da smo potrebni Božjih savjeta. Poručio je kako obitelj nije mjesto gdje se rađa agresivnost, već je ona mjesto gdje je moguće živjeti onako kako se živjelo u obitelji Josipa i Marije. Upozoravajući na činjenicu da je Hrvatska zemlja u kojoj se mladi sve kasnije odlučuju na brak, istaknuo je kako je Crkva u Hrvatskoj svjesna teških prilika u kojima žive mnoge obitelji te zahvalio svima koji suosjećaju s njima i pomažu u okviru svojih skromnih mogućnosti. Smatramo svojom dužnošću reći da bi se mnoga sredstva trebala preusmjeriti na dobro obiteljima, umjesto da se troše u beskorisne, moralno štetne i zanemarive svrhe. U pitanju je opstojnost naroda. Od onih koji su postavljeni da predvode očekuje se da posjeduju sposobnost rasuđivanja i hrabrost preuzimanja teških odluka, poručio je mons. Župan.

U nastavku se obratio ženama i majkama rekavši kako su one prve imale hrabrost pratiti Isusa na križnom putu, prve svjedočile o njegovu uskrsnuću i prve javljale radosnu vijest. Vi ste vjesnice života i radosti, kazao je predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj. Upozorio je na lošu demografsku sliku Hrvatske i društva u kojemu dijete postaje teret, a ne radost, te istaknuo potrebu dublje vjere, veće nade u budućnost i više ljubavi prema životu u društvu u kojemu živimo.

Na kraju misnoga slavlja predsjednik HBK mons. Želimir Puljić zahvalio je svim obiteljima na dolasku istaknuvši da su one nositeljice života, nada i budućnost Hrvatske. "Vi ste sakramentom ženidbe postali 'intimne zajednice života i ljubavi' (GS 48) te kao takvi osposobljeni biti 'prvom životnom stanicom društva'' i prvom školom 'društvenih vrlina'. Potaknuo ih je da budu ponosni na hrvatske i katoličke korijene te vjerni savezu kojim ih je Bog povezao i učinio da žive u zajedništvu, te kao prva životna stanica društva budu u službi života i izgradnje Božjeg kraljevstva na zemlji. Na kraju je najavio Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se za tri godine održati u 'prasvetištu Gospe od Otoka' - u Solinu.

Središnjem euharistijskom slavlju prethodio je bogat program ispunjen svjedočanstvima obitelji iz cijele Hrvatske, glazbom Nadbiskupijskog zbora mladih i orkestra djece i roditelja, te izradom Nazaretske kućice. Liturgijsko pjevanje animirali su združeni zborovi.

www.ri-nadbiskupija.com

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se