Održana sjednica Prezbiterskog vijeća

Održana sjednica Prezbiterskog vijeća

U Biskupskom ordinarijatu u Gospiću u ponedjeljak 27. travnja održana je redovita sjednica Prezbiterskog vijeća Gospićko-senjske biskupije. Nakon molitve Trećega časa, vijećnike je pozdravio ordinarij dr. Mile Bogović, rekavši među ostalim da je taj sastav dvanaestorice njegovih savjetnika "senat biskupije". Uvodeći u radni dio sjednice, na koju su se odazvali svi vijećnici, biskup je naglasio važnost zajedničkoga promišljanja života i pastoralnog rada te također podsjetio na "opasnost rutine", istaknuvši kako je i za pripreme sjednica korisno svaki put konzultirati dekanat, čime se postiže da ideje i poticaji dolaze "odozdo" odnosno "iz baze". Valja nastaviti ono što je dobro započeto, te podržavati rast kako bi sve u biskupiji išlo naprijed, zaključio je biskup, naglasivši kako je pohvalno što su neki dekanati aktivni u svim biskupijskim programima.

Vođenje sjednice nastavio je predsjednik Poslovnog odbora mons. Tomislav Rogić, udbinski župnik i dekanu, a zapisnik s prošle sjednice pročitao je zapisničar mons. Mile Čančar, župnik i dekan gospićki.

Pošto su vijećnici kratko prokomentirali neke događaje u proteklom razdoblju, biskup Bogović je izvijestio o stanju klera i nekim aktualnim pitanjima u biskupiji, pri čemu se posebno osvrnuo na nedavno održanu vizitaciju Ogulinskoga dekanata te na prihvaćenost nove prakse tzv. kumulativnih misa nakon nove odredbe za cijelu biskupiju.

Zatim je generalni vikar mons. Tomislav Šporčić, otočki župnik i dekan, kratko istaknuo pojedinosti za održavanje dvaju predstojećih važnih događaja iz biskupijskoga pastoralnog plana – susret medijskih djelatnika (na Plitvicama, 18. svibnja), koji organizira mons. Mile Pecić, slunjski župnik, te susret ministranata (u Senju, 18. lipnja). Naglašena je potreba da se posebno za organiziraniji rad s ministrantima uključi mlađe svećenike. Potom je mons. Šporčić učinio kratak osvrt na nedavno održani 2. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji na Trsatu, a u raspravi je najprije izraženo zadovoljstvo vrlo dobrim odazivom sudionika iz svih dekanata biskupije te su također pohvaljene pojedine vrijedne ideje, ali i istaknute neke organizacijske posebnosti na koje valja ubuduće pripaziti, poglavito kad je riječ o izboru pjevanih dijelova liturgijskoga slavlja, kako bi puk mogao u svemu lakše sudjelovati.

Sljedeća važna točka dnevnoga reda bila je izbor teme i sadržaja za novu pastoralnu godinu 2015./2016. – nakon Godine župne kateheze, Godine vjere, Odgoja za slobodu u znaku križa i, još uvijek aktualne, Godine Evanđelja. Četiri prijedloga osmislio je i uobličio mons. Rogić, istaknuvši kako razmišljanja idu u kontekstu pape Franje da se proglasi nova Jubilejska godina – Godina Gospodinova milosrđa. U raspravi je složno prihvaćen poticaj na "sentire cum Ecclesia" odnosno taj prvi prijedlog te je odlučeno da se naglasak stavi na sakrament pomirenja, ispovijedi, a sve važne pojedinosti će pripremiti mons. Rogić.

Na kraju sjednice predstojnici pojedinih tijela odnosno povjerenstava izvijestili su o učinjenom u proteklom razdoblju, tj. o stanju u biskupijskim "resorima" kojima su na čelu: preč. Nikola Turkalj - Ekonomat, Ustanova za uzdržavanje klera, Povjerenstvo za župnu katehezu (osvrt na upotrebu katekizma za župnu katehezu); vlč. Luka Blažević – biskupijski Caritas; mons. Šporčić – o trećoj godini Tečaja vjere (tečaja za teološku kulturu laika), koji se održava u Otočcu, s planovima za budućnost; i vlč. Josip Šimatović – općenito o radu Povjerenstva za mlade ter posebno o Školi animatora za mlade 2014./2015. Na koncu su biskup Bogović i mons. Rogić iznijeli neke pojedinosti i sugestije za ovogodišnje slavlje Dana hrvatskih mučenika na Udbini, 29. kolovoza, a vijećnici su tome dali nekoliko prijedloga.

Tekst preuzet sa IKA, a slike sa www.slunj-crkva.hr

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se