Položen je kamen temeljac za crkvu u Donjem Lapcu

Položen je kamen temeljac za crkvu u Donjem Lapcu

Put nas vodi u D. Lapac. Nakon Korenice, kod Bjelopolja, skrećemo lijevo i nakon pola sata vožnje stižemo u mali lički gradić D. Lapac. Nekoliko kilometara dalje je župa Borićevac. Nije bilo teško naći gradilište buduće crkve. Blagoslov kamena temeljca vijest je dana. Prikupljaju se ljudi, posebno upadaju u oči bogate narodne nošnje koje su za ovu priliku obukle, žene, snaše i djeca. U 12 sati na gradilište je stigao biskup u pratnji župnika Stipe Zebe i nekolicine svećenika. Počeo je obred blagoslova kamena temeljca i gradilišta. Nakon pročitanih svetih čitanja biskup mons. Mile Bogović skrenuo je pažnju na povijest Lapca i okolice. U Lapcu je bio arhiđakonat prije turskih provala što upućuje na bogat život u ovom kraju. Krbavskom bitkom 1493. i Lapac je pao pod tursku vlast. Izgonom Turaka vratio se život u ove krajeve. Godine 1941. 27. srpnja u selu Brotnji poklani su Ivezića, njih 38, što je bilo upozorenje svim Hrvatima toga kraja. Stanovnici Borićevca spašavali su život bijegom sa svojih ognjišta. Tako je ovaj kraj u Drugom svjetskom ratu etnički očišćen od katolika. Nakon "Oluje" 1995. ovamo su počeli stizati prognani Hrvati iz Bosne. Nagnala ih je nevolja velika. Danas u Lapcu živi 120 katoličkih obitelji (do 500 duša). Oni su se okupljali u raznim prostorima na misna slavlja. O njima vodi brigu župnik iz Korenice vlč. Stipe Zeba. Trebalo je puno strpljivosti i upornosti za građevinsku dozvolu. Općinske vlasti na čelu s načelnikom Ilijom Obradović bili su korektni i ponudili su povoljnu lokaciju, preko puta škole. Dimenzije buduće crkve su 10,70 x20,85 sa zvonikom visokim 26,30 metara. Ukupni radovi koštat će 5,297.331 kuna. Uz crkvu će biti izgrađen i župni stan. Sve bi trebalo biti izgrađeno do 01.08.2016. godine. Dodajmo da je projektant crkve "Mepling" iz Splita a izvođač radova "Kivi" iz Otočca.

Nakon blagoslova gradilišta dobre domaćice ponudile su piće na samom gradilištu a druženje se nastavilo u Domu kulture koji je biskup blagoslovio. Našlo se na stolu jela i pća. Dodajmo da su blagoslovu kamena temeljca prisustvovali načelnik općine D. Lapac g. Ilija Obradović, načelnik općine Korenica Boris Luketić, projektatnt i izvođač radova.   

Preuzeto sa www. slunj-crkva.hr

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se