13. NEDJELJA KROZ GODINU

Objavljeno   

13. NEDJELJA KROZ GODINU

U ono vrijeme: Kad se Isus lađom ponovno prebacio prijeko, zgrnu se k njemu silan svijet. Stajao je uz more. I dođe, gle, jedan od nadstojnika sinagoge, imenom Jair. Ugledavši ga, padne mu pred noge pa ga usrdno moljaše: »Kćerkica mi je na umoru! Dođi, stavi ruke na nju da ozdravi i ostane u životu!« I pođe s njima. A za njim je išao silan svijet i pritiskao ga.

Dok je Isus još govorio, eto nadstojnikovih s porukom: »Kći ti je umrla. Čemu dalje mučiti učitelja?« Isus je čuo taj razgovor, pa će nadstojniku: »Ne boj se! Samo vjeruj!« I ne dopusti da ga itko drugi prati osim Petra i Jakova i Ivana, brata Jakovljeva. I dođu u kuću nadstojnikovu. Ugleda buku i one koji plakahu i naricahu u sav glas. Uđe i kaže im: »Što bučite i plačete? Dijete nije umrlo, nego spava.« A oni mu se podsmjehivahu.

No on ih sve izbaci, uzme sa sobom djetetova oca i majku i svoje pratioce pa uđe onamo gdje bijaše dijete. Primi dijete za ruku govoreći: »Talita, kum!«, što znači: »Djevojko! Zapovijedam ti, ustani!« I djevojka odmah usta i poče hodati. Bijaše joj dvanaest godina. I u tren ostadoše zapanjeni, u čudu veliku. On im dobro poprijeti neka toga nitko ne dozna; i reče da djevojci dadnu jesti.

Ovo ispred nas je evanđeoski tekst koji smo mogli čuti na nedjeljnim svetim misama. Opet se govori o vjeri. No najvažnija je ova napomena: ni ovo evanđelje ni sva druga nedjeljna evanđelja nemaju prvog cilja da nam pripovijedaju o Isusu. Današnje evanđelje, kao i sva druga, žele nas doista „impresionirati“, žele nas ga­nuti i dirnuti. Žele izazvati našu vjeru i povjerenje u Isusa. Naše predanje njemu. Markovo nas evanđelje, osim toga, više no ostala tri evanđelja, stavlja u ondašnje, početno iskustvo ljudi koji se obraćaju Isusu. On se još nije bio sasvim objavio. Tek je počeo! Stoga je to dirlji­vije povjerenje Jairovo koji mu pristupa da ga zamoli nešto nečuveno: da mu iz ralja smrti izbavi kćer kiču... Pa ona vjera i povjerenje bezimene žene: „Ako se dotaknem samo okrajka nje­gove haljine, bit ću spašena!“

Marko nam živo dočarava prva iznenađenja i otkri­ća učenika: Isus jači od Đavla, Isus jači od Smrti. Prvi je i pravi plod današ­njeg evanđelja u nama živa vjera: Isus Uskrsli jest i naš Uskrisitelj. Njegov uskrsli život već se sada u nas pretače po sakramentima.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se