Proslava 25. obljetnice svećeništva vlč. Luke Blaževića u Starim Jankovcima

Objavljeno   

Proslava 25. obljetnice svećeništva vlč. Luke Blaževića u Starim Jankovcima

Stari Jankovci - 25. obljetnica svećeništva vlč. Luke Blaževića

Vlč. Luka Blažević proslavio je 12. srpnja 2015. godine u župnoj crkvi Marijina Uznesenja u Starim Jankovcima 25. obljetnicu svojega svećeništva.

Svečano misno slavlje predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović, kojega je na početku pozdravio starojankovački župnik, vlč. Mato Špoljar. Pozdravni govor započeo je svim Slavoncima dragom usporedbom plodnih žitnih polja koja se baš u ovo doba godine zlate i svojim zlatnim plodovima pružaju nagradu za trud i znoj svima koji su se za njihov urod žrtvovali. Takav je i život vlč. Luke. Još je jednu snažu usporedbu, vezanu uz život vlč. Luke, Župnik istaknuo, a to je primjer mladice koja presađivanjem biva jača, snažnija i plodnija. Tako se i obitelj vlč. Luke 1969. godine preselila iz Bosne i Hercegovine u Stare Jankovce, a onda je vlč. Luka presađen u Đakovo, zatim u Rijeku, Senj i sada je u Ličkom Osiku, župnik i ravnatelj Caritasa gospićko-senjske biskupije. Upravo je Lički Osik poslije Domovinskoga rata trebao jednu tako snažnu sadnicu, koja će svojom snagom, molitvom i radom iscijeliti rane i obnoviti porušeno. Taj posao još uvijek traje.

Župnik je, u ime svih župljana, poklonio slavljeniku zlatovezom izvezen kalež, a isti takav zlatovez poklonio je i biskupu Bogoviću. Biskup Bogović također je zahvalio za dar života vlč. Luke, za njegov doprinos gospićko-senjskoj biskupiji, a župljanima je ostavio na dar knjige koje govore o povijesti Gospićko-senjske biskupije i o Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini.

Slavlje je, nakon euharistijskoga slavlja, nastavljeno druženjem i veseljem uz tamburaše i kolo ispred župne crkve. Nekolicina župljna bila je odjevena u narodne nošnje: slavonske, bosanske i mađarske, znak međusobnog povjerenja i mirnog suživota svih župljana, starosjedilaca i doseljenika. Svečanim objedom u Lovačkom domu goste je, među kojima se isticao lijep broj hodočasnika iz Ličkog Osika, počastio načelnik općine Stari Jankovci, gosp. Dragan Sudarević.

U ime Milosrdnih sestara sv. Križa, koje su rodom iz starojankovačke župe, prisutne su bile s. Zdenka Andrić, s. Vitkorija Šimić i s. Marija Stela Filipović. U molitvi vjernika molilo se za potrebe Crkve i svijeta, a napose za slavljenika, kao i za nova duhovna zvanja. Starojankovčani su ponosni na duhovna zvanja iz svoje Župe. Ujedno osjećaju i veliku potrebu prisutnosti redovnice koja bi posebno vodila brigu za duhovni rast mladih u Župi. Njihova više puta i na različite načine izražena molba svima nama poticaj je na molitvu da se to i ostvari. Gospodin neka ravna, blagoslovi i usliši.

s. Marija Stela Filipović

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se