18. nedjelja kroz godinu

Objavljeno   

18. nedjelja kroz godinu

Na 18. nedjelju kroz godinu sveta misa u 9 sati slavljena je u župi sv. Mateja Široka Kula, a u 11 sati u župnoj crkvi svetog Josipa u Ličkom Osiku. Pod misom u 11 sati vlč. Luka Blažević krstio je Helenu Orešković, prvo dijete Josipa Oreškovića i Lidije r. Luketić iz Mušaluka. Kuma malenoj Heleni bila je Marija Jurić iz Bihaća.

U današnjoj Božjoj riječi na svetoj misi u središtu je bio kruh. Mnoštvo naroda je tražilo Isusa nakon što im je umnožio kruh što smo mogli čuti u evanđelju prošle nedjelje. Isus je dobro znao razlog velikog entuzijazma s kojim su ga slijedili i jasno to otkriva, govoreći: “Tražite me, ali ne stoga što vidjeste znamenja, nego stoga što ste jeli od onih kruhova i nasitili se”. Te su osobe Isusa slijedile zbog materijalnoga kruha koji je prethodnoga dana, kad je umnožio kruh, utažio njihovu glad; nisu shvatili da je taj kruh, prelomljen za mnoge, bio izričaj ljubavi samoga Isusa.

S tim riječima, Isus želi da shvatimo kako, još više od fizičke gladi, čovjek u sebi nosi drugu glad, još važniju, koju ne može zadovoljiti obična hrana. Radi se o gladi za životom, o gladi za vječnošću koju samo on može utažiti, zato što je on “Kruh života”. Isus ne otklanja brigu i traženje svakodnevne hrane i svega onoga što može uznapredovati život. Ali Isus nas podsjeća da istinsko značenje našeg zemaljskog života leži na njegovom kraju, u vječnosti, u susretu s njim koji je i dar i darovatelj. Također nas podsjeća da ljudsku povijest, s njezinim patnjama i radostima, valja živjeti u horizontu vječnosti, to jest u horizontu definitivnog susreta s njime.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se