22. nedjelja kroz godinu

Objavljeno   

22. nedjelja kroz godinu

30. kolovoza na 22. nedjelju kroz godinu svete mise slavljene su u 9 i 11 sati u Ličkom Osiku. Na svetoj misi u 11 sati imali smo čast što je Hrvatski radio prenosio svetu misu iz naše župe. Tako je Riječ Božja iz Ličkog Osika stigla do svakog dijela Lijepe naše.

Prvo čitanje na svetoj misi pročitala je Andrijana Piasevoli Klarić, psalam je uz orguljašku pratnju Marine Marković i Jelene Orešković odpjevala Lucija Orešković. Drugo čitanje pročitala je Petra Knežević, a molitvu vjernika Katica Marković. Na misi je pjevao župni zbor.

Evanđelje današnje nedjelje potvrđuje i nadopunjuje misli iznesene u prethodnim čitanjima. Mojsije je rekao: “Niti što nadodajite …niti što od toga oduzimljite: vršite zapovijedi Gospodina, Boga svoga, što vam ih dajem” (1. čit.) Ipak, neumjesna je revnost oko zakona nagomilala bezbroj sitnih propisa koji su zaklanjali osnovne zapovijedi. Tako su se Isusovi suvremenici sablažnjavali nad tim što su njegovi učenici zanemarivali pranje ruku, “čaša, vrčeva i lonaca”. Isus se odlučno usprotivio takvu formalističkom shvaćanju: “Licemjeri … napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske”. Isus osuđuje svaki legalizam, puko vršenje zakona radi zakona. On zahtijeva iskreno obdržavanje zakona što predstavlja mnogo bitnije i dublje ispunjavanje zakona, jer “ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi – to ga onečišćuje”. Licemjerstvo je brižljivo prati ruke ili smatrati važnim bilo koji izvanjski čin ako je srce puno poroka. Treba očistiti čovjekovu nutrinu, jer odatle izlaze “zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi. lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje”. Bez očišćenja srca nema obdržavanja Božjeg zakona jer njemu je svrha osloboditi čovjeka od zlih nagnuća i poroka kako bi postao sposoban ljubiti Boga i bližnjega.

Nakon Euharistijskog stola djelatnici Hrvatskog radia, zboraši sa svojim orguljašicama okupili su se u dvorani Pastoralnog centra za obiteljskim stolom.

Ovom prilikom još jednom zahvaljujemo Hrvatskom radiu i njihovom osoblju, a napose glavnoj urednici Tanji Baran da se Riječ Božja iz Ličkog Osika čula u našoj Domovini, a i šire.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se