23. nedjelja kroz godinu

Objavljeno   

23. nedjelja kroz godinu

Evanđelje današnje nedjelje prikazuje ostvarenje mesijanskih obećanja. Isusova čudesna ozdravljenja izmamila su poklik naroda: “Gluhima daje čuti, nijemima govoriti”. Takva čudesa potvrđuju da proroštva nisu bila isprazne riječi. Ona su u isto vrijeme “znakovi” za dublje djelo spasenja koje teži za tim da obnovi čovjeka u njegovoj nutrini. To su “znakovi” za oproštenje grijeha, za milost, za novi život koji dariva Krist.

Ozdravljenje gluhonijemog o kojem govori današnje Evanđelje smatra se od prvih početaka Crkve simbolom krštenja. Tako se i u obredu krštenja ponavljaju Isusove kretnje – doticanje očiju i usta – dok svećenik moli: “Gospodin Isus, koji je dao gluhima sluh, a nijemima govor, udijelio ti da uskoro mogneš primati njegovu riječ svojim ušima i ispovijedati vjeru”.

Kad krštenje oslobađa čovjeka od grijeha, onda njegov sluh osposobljuje za slušanje riječi Božje, a njegov jezik razvezuje da može ispovijedati i hvaliti Gospodina. Tjelesna gluhoća i nijemost, kao i mnoge druge bolesti, i dalje muče ljudski rod. Ipak kršćanin, preporođen u Kristu, nije više u svojoj nutrini ni gluh, ni nijem, niti je slijep ni hrom; njegov duh je otvoren vjeri, sposoban da Boga spozna i da brzo hodi njegovim putovima.

Sveta misa u 9 sati slavljena je u Širokoj Kuli u crkvi sv. Mateja jer je prva nedjelja u mjesecu, a sveta misa u 11 sati redovito je slavljena u Ličkom Osiku.

Sutra je pred učenicima, njihovim roditeljima, učiteljima, ali i svima koji se brinu o dobrobiti djece prvi školski dan u novoj školskoj i vjeronaučnoj godini. Treba moliti da nova školska godina bude što plodonosnija te da se djeca opet naviknu na nove obaveze u školi i kod svojih obitelji.

Prvo čitanje na svetoj misi u 11 sati pročitala je Ivona Poplašen, a psalam je odpjevala Marina Marković sa župnim zborom. Ona je ujedno sviranjem na orguljama animirala pjevanje na euharistijskom slavlju. Drugo čitanje pročitala je Paula Ružička, a molitve vjernika naši ministranti.

Slike su sa svete mise u 11 sati.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se