Velika Gospa na Krasnom

Objavljeno   

 

Krasno, 15.8.2011.

Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović tradicionalno je predslavio blagdan Uznesenja BDM u svetištu Majke Božje od Krasna u koncelebraciji preko dvadeset svećenika Gospićko-senjske biskupije kao i gostiju iz Riječke i Zagrebačke nadbiskupije.

Uočnica uoči blagdana koju je predslavio monfortanac iz Zagreba p. Miljenko Sušac kao i središnja hodočasnička misa u 11 sati okupili su preko 10 tisuća hodočasnika, od kojih su mnogi hodajući i preko stotinu kilometara dolaskom opravdali taj naziv kao i duhovnu potporu koju zaštitnica Gospićko-senjske biskupije u srcu sjevernog Velebita pruža mnogim vjernicima. Hodočastiti u gorje kroz prirodu što su mnogi od vas danas učinili potrebno je više nego ikada. cvjeta, donosi plodove i usahne.

Tu čovjek vidi kako iz sitnog zrnca sjemena naraste veliko stablo. Tražeći smisao početka u zadnje vrijeme mnogo se pričalo o tom sitnom zrncu, Higgsovom bozonu ili o čestici koju je Bog posijao i od koje se cijeli svijet razvio. U početku bijaše riječ“ tj. Mudrost-Bog po kojemu je sve stvoreno. I ono što je prevažno a znanost to svojim tehničkim instrumentima ne može otkriti: Bog je sve stvorio iz ljubavi. I ti i ja postojimo zato što smo željeni i voljeni, i takvi ćemo ostati do kraja svijeta. Zato je potrebno da se susrećemo kao osobe a ne prema funkcijama i službama. TTo nije samo mehanika već bogatstvo života, istaknuo je na početku svoje homilije biskup Bogović a prenoseći iskustvo jedne volonterke u obližnjem utočištu za medvjede u Kuterevu, u gradu se sve više osjeća samouništavajućeg sustava koji više ne funkcionira i koji je postao izopačen. Kao što su Marijine oči puno toga vidjele, ne dopustimo da odlaskom u prirodu prolazimo kao pokraj turskog groblja. Ako izgubimo kontakt s prirodom, to je kao i politika koja je izgubila kontakt s narodom. U prirodi vidimo kako sve što raste najprije niče,ada ćemo u ljudima otkriti ljudsku dobrotu koju je u nas utkao Gospod. Takvih je susreta nažalost sve manje i sve su plići. Boga ponajbolje upoznajemo preko braće i prirode. Ove godine Dan hrvatskih mučenika slavit ćemo 25. kolovoza, tj. zadnju subotu u kolovozu između Dana obilježavanja žrtava totalitarnih režima, posebno komunizma i dana Krbavske bitke. Slavlje je u znaku Iseljene Hrvatske. Vjerujemo da nas križ može povezati sa svom braćom po vjeri i krvi. Kristov križ postao je simbol povezanosti cijeloga čovječanstva, a križ krbavskih biskupa neka bude simbol povezanosti našega naroda. Vidimo se, dakle, na Udbini 25. kolovoza na misi koju će predvoditi biskup čiji su preci iz ovih krajeva pred 500 godina otišli u Gradišće i sve do danas uz vjeru sačuvali su i svoj jezik i osjećaj nacionalne pripadnosti. Zahvalimo Bogu na susretu s prirodom, Marijom i Isusom, te poput Marije tražimo stalno razloge za veličanje Boga, zaključio je biskup Bogović. Pjevanjem je svečanost liturgiji dao združeni zbor pod ravnanjem Ivana Prpića Špike i uz orguljsku pratnju bogoslova Josipa Šimatovića, dok je svoj udio imao i puhački orkestar DVD-a Otočac pod ravnanjem Marinka Krmeca. Nakon što je čuvar svetišta vlč. Nikola Komušanac pozdravio na početku hodočasnike, na kraju mise je generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. mr. Tomislav Šporčić je podsjetio na pastoralni plan biskupije zadnje dvije godine koji je bio u znaku župnih suradnika i najavio novu Godinu vjere koju je u znak 50 obljetnice od održavanja 2. Vatikanskog koncila proglasio papa Benedikt XVI. Isto je tako pohvalio hodočasnike koji su došli hodajući iz Saborskog, Gacke doline, Viškova kod Rijeke kao i pripadnici udruge specijalne policije Ajkule koje su od južnog Velebita propješačile 250 km a koji su i prinijeli svijeću. Mons. Šporčić je na kraju blagoslovio sve nabožne predmete.

 

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se