Župnik Luka Blažević

Objavljeno   

Župnik Luka Blažević

Vlč. Luka Blažević, koji djeluje u Gospićko-senjskoj biskupiji, rođen je 14. listopada 1963. godine u Carevu Polju, u hrvatskom kraljevskom gradu Jajcu, u hrvatskoj katoličkoj obitelji Blažević, od oca Ljupka i majke Ivke r. Pilić, kao peto od šestero djece. Kao brojni Hrvati tih krajeva, u selidbi „trbuhom za kruhom“, sa svojom obitelji kao šestogodišnji dječak doselio se u Stare Jankovce 1969. godine.

Tu su se udomaćili, rasli u vjeri i domoljublju. Uključili su se u život župne zajednice, a dječak je Luka od ranih nogu ministrirao. U Starim Jankovcima završio je osnovnu školu, a nakon toga dvije godine srednje škole završio je u Vinkovcima, po ondašnjim programima reformirane gimnazije. Kao plod obiteljske molitve i čvrste vjere, u Luki se javio poziv za svećeničko zvanje pa je tako odlučio poći u tadašnje biskupijsko sjemenište u Đakovu. Treći i četvrti razred gimnazije završio je u Đakovu, gdje je maturirao 1983. godine. Poslije toga je kao ročnik poslan na odsluženje vojnoga roka u Gornji Milanovac i Titove Užice. Kao mnogi bogoslovi i sjemeništarci, prolazio je iskušenja, ali nije se pokolebao u svom zvanju nego je ustrajno kročio prema svom cilju, prema svećeničkom pozivu.

Po povratku iz vojske, 1984. godine, upisao je studij teologije u Đakovu. Poslije druge godine studija prešao je na Bogosloviju u Rijeci, gdje je postao svećenički kandidat tadašnje Riječko-senjske nadbiskupije. Nakon završetka teološkoga studija, za svećenika je zaređen u Senju 15. srpnja 1990. godine, po polaganju ruku tadašnjega nadbiskupa dr. Antona Tamaruta. Na svoju radost i radost župne zajednice mladu misu slavio je 29. srpnja 1990. godine, u Starim Jankovcima, dok je drugu misu slavio u svojoj rodnoj župi Jajce, 12. kolovoza iste godine. Na njegovoj mladoj misi propovijedao je bivši jankovački župnik, vlč. Alojzije Asić, koji ga je i poslao u sjemenište, dok je u Jajcu propovijedao fra Zvjezdan Linić.

Graditelj, obnovitelj…

Prva kapelanska služba vlč. Luke bila je u župi Senj, gdje je ostao do 1994. godine. Kako je kao mladi svećenik živio u skučenom prostoru u Senju, sve darove koje je dobio za mladu misu, ostavio je kod kuće u Starim Jankovcima: svećenička odijela, misnice i ostalo. Kad je srpski okupator protjerao Jankovčane, uništavao Jankovce, i kuća Lukinih roditelja bila je okupirana i devastirana. Odjeću i darove, koje je Luka dobio, okupatori su uništili, izrugivali se s njom, vješali je po drveću s povicima: „To je popovska kuća!“

U vrijeme Domovinskog rata nadbiskup Tamarut vlč. Luku rasporedio je 23. kolovoza 1994. godine u opustošene i porušene župe: Lički Osik, Široka Kula i Lički Novi. Zatekao je srušene i uništene sakralne objekte, ranjeno stanovništvo, brojne poginule. To je bilo vrijeme kada je još pola Župe bilo okupirano. No, unatoč teškoćama, vlč. Luka je s pouzdanjem u Božju providnost postupno i mukotrpno gradio i obnavljao sakralne objekte, a istodobno izgrađivao i živu Crkvu, zajednicu vjernika. Nakon osnutka Gospićko-senjske biskupije, 2000. godine, u raspodjeli službi vlč. Luka je dobio jednu od odgovornijih, a to je vođenje biskupijskoga Caritasa.

Tu se posebno ističe njegov osjećaj za malog čovjeka, za onoga koji je u nevolji i koji je potreban blizine i solidarnosti. Istodobno, vlč. Luka nikada nije zaboravio svoju Slavoniju ni rodnu Bosnu. Neprestance spaja Hrvate, gradi zajedništvo i širi među vjernicima evanđelje prožeto konkretnom ljubavlju prema bratu čovjeku.

Uz brojne aktivnosti u Caritasu, zatim u župama gdje djeluje, pokrenuo je župno glasilo „Providnost“, internetsku stranicu župe te je 2010. godine započeo s izgradnjom Pastoralnoga centra koji će biti namijenjen raznim aktivnostima župljana, od najmlađih do najstarijih.

Pastoralni centar je dovršen i blagoslovljen u srpnju 2015. godine po rukama biskupa mons. Mile Bogovića.

Te iste godine predstavljena je knjiga Povijest župa Lički Osik i Široka Kula. Sljedeće godine 2016. izdana je također monografija 200 godina župe svetog Mateja Široka Kula povodom velike obljetnice župe u Širokoj Kuli.

Ove godine (2020.) preč. Luka Blažević primio je titulu začasnog kanonika u konkatedrali Uznesenja BDM u Senju jer je Lukin život prepoznat po posebnoj zauzetosti u svećeničkom pastoralu u župama u kojima djeluje tako i u promicanju evanđeoskih vrijednosti na planu biskupije.

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se