Susret duhovnih zvanja u Novim i Starim Jankovcima

Objavljeno   

Susret duhovnih zvanja u Novim i Starim Jankovcima

Kao i prošle godine, vlč. Mato Špoljar, župnik, pozvao je 11. listopada 2015. godine u Nove i Stare Jankovce duhovna zvanja koja potječu iz Župe Marijina uznesenja Stari Jankovci.

Ovim susretom Župa je na poseban način obilježila Godinu posvećenoga života. Ukupno je iz Župe devet časnih sestara, četiri svećenika i jedan trajni đakon.

U 9 sati bila je misa u crkvi Svih svetih u Novim Jankovcima. Sestre su aktivno sudjelovale kod misnoga slavlja: čitanja, molitva vjernika i meditacija nakon svete pričesti. Župnik je u homiliji istaknuo milosni dar svetoga zvanja, ali i tajnu koja je njezin sastavni dio. Zatim je svako duhovno zvanje poimence spomenuo i ukratko opisao mjesta njihova djelovanja i služenja: vlč. Marko Karliček, svećenički dom u Đakovu; vlč. Marijan Markanović, svećenik Riječke nadbiskupije, trenutno u Rijeci; vlč. Luka Blažević, župnik u Ličkom Osiku i ravnatelj Caritasa Gospićko-senjske biskupije; fra Vladimir Vidović, konventualac, župni vikar u Puli, vlč. Ivan Kisegi, trajni đakon u Novigradu. Zatim sestre redovnice, najbrojnije iz Družbe Milosrdnih sestara sv. Križa: s. M. Emanuela Kvesić, vjeroučiteljica u Privlaci i u Otoku; s. Zdenka Andrić, poslovi u ekonomatu provincijalne kuće u Đakovu; s. Marija Stela Filipović, nastavnica hrvatskoga jezika u Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Osijeku; s. Viktorija Šimić, učiteljica engleskoga jezika u OŠ Račinovci i OŠ Posavski Podgajci; s. Doroteja Krešić, na studiju u Rimu. Marijine sestre: s. Ivana Vidoš, vjeroučiteljica u Blaškovcu i s. Samuela Markanović, vjeroučiteljica u Žepču (BiH). Karmelićanka Božanskoga Srca Isusova, s. Ivana Sarić, vrši službu ekonome u Hrvatskom Leskovcu, a s. Lidija Turić, iz Družbe sestara Presvetoga Srca Isusova, na studiju je u Rimu.

Nakon svete mise Udruga žena Novi Jankovci pripremila je pecivo, kolače i piće za goste i prisutne sudionike misnoga slavlja. Bilo je to srdačno i radosno druženje. Čak se zapjevala i pjesmica koju je s. Marija Stela pjevala za Božić, prije polaska u samostan, «U pol noći zvonce malo».

U 11 sati misa je bila u župnoj crkvi Marijina uznesenja u Starim Jankovcima. Pjevanje i sviranje predvodio je župni zbor mladih. Poslije svete mise u Starim Jankovcima goste je svečanim objedom počastio Župnik. Bila je to prigoda za razgovor, izmjenu iskustava i međusobno ohrabrivanje, uz poziv Župnika na ponovno okupljanje sljedeće godine, kada će obilježiti 40. obljetnicu njegova svećeničkoga života.

s. Marija Stela Filipović

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se