Preminuo vlč. Mate Pavlić

Objavljeno   

Preminuo vlč. Mate Pavlić

Večeras je u hospiciju u Rijeci preminuo vlč. Mate Pavlić, dobro poznat u Mrkoplju, Cvitoviću, Slunju, Gospiću i Lipi. Vlč. Mate je rođen u župi Cerovnik 16.11.1942. Završio je gimnaziju u Pazinu, teologiju u Rijeci. Zaređen je za svećenika u Senju 17.07.1966. Svećeničku službu počeo je u Mrkoplju gdje je kratko zamjenjivao župnika 1967. godine. Tada dolazi u župu Cvitović gdje ostaje do 1970. Godine 1970. iz Cvitovića dolazi u Slunj i ostaje župnik u Slunju do 1979. kad je premješten u Gospić. U Gospiću ga je zatekao rat. Teško je ranjen 1991. pa je neko vrijeme pauzirao. Kad se oporavio preuzima malu župu Lipa kod Zvečaja koju je vodio do ove godine. Zbog bolesti razrješen je ove godne upravljanja župom Lipa te je zadnje dane proveo u hospiciju u Rijeci gdje je danas preminuo.

Vlč. Mate je osebujna ličnost. U teškim vremenima nije uzmicao ili pravio kompromise. Tražio je i od ljudi hrabrost svjedočenja vjere. U Cvitoviću je počeo a u Slunju nastavio izdavati „Župnu panoramu“, župski list tiskan ciklostilom. Bio je to hrabri i pionirski pothvat u komunističkom vremenu. Trag pisane riječi koji je vlč. Mate počeo 1969. nije prekinut do naših dana u Slunju i okolici. Nastavio je pisati i u Gospiću godišnjak. Urednik je biblioteke "Ličke župe" u kojoj je izdana vrijedna knjiga F. Frasa "Cjelovita topografija Karlovačke vojne krajine" godine 1988. Vješt je bio u pisanju i ostavio je dragocjene zapise o svom vremenu. Nakon ranjavanja u Gospiću 1991. zdravlje mu je načeto i godinama se borio da popravi zdravstveno stanje. Bit će pokopan u rodnom Cerovniku (Ogulinski dekanat) a o datumu ćemo izvijestiti na našim stranicama. Preporučujemo ga u molitve posebno vjrnicima u župama u kojima je djelovao.  

Preuzeto sa: www.slunj-crkva.hr

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se