Predstavljanje knjige mons. Jurja Batelje

Objavljeno   

Predstavljanje knjige mons. Jurja Batelje

U utorak 15. prosinca 2015. godine u Pučkom otvorenom učilištu je predstavljena knjiga mons. Jurja Batelje RIVELLIJEVA ZAVJERA LAŽI Blaženi Alojzije Stepinac i Srpska Pravoslavna Crkva.

Na samom predstavljanju knjige o njoj su progovorili prof. Ivica Mataija, ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću, biskup mons. Mile Bogović koji je ujedno i recenzent knjige i sam autor mons. Batelja.

Juraj Batelja je ujedno i postulator kanonizacije bl. Alojzija Stepinca. Ova knjiga je samo još jedan dokaz istine onoga što je sam blaženik činio za vrijeme svoga života.

Sam sadržaj knjige je odgovor na lažne tvrdnje gospodina Rivellija u odnosu na nadbiskupa Stepinca. On ga predstavlja kao nedostojnog kandidata za čast oltara jer da je:

1. svojim stavom podržavao »zločinačku« vlast NDH i da je šutnjom odobravao ustaške zločine nad srpskim i židovskim narodom te Romima.
2. da je poticao vjerske prijelaze i da nije osudio rasnu ideologiju.
3. da je osobno sudjelovao u zločinima nad nevinim ljudima te s Pavelićem dogovarao njegov povratak nakon izlaska iz zemlje godine 1945.
4. Da je sakrivao navodno ustaško blago i pomogao ratnim zločincima izmaći sudu pravde.

Sve ove optužbe protiv nadbiskupa Stepinca Rivelli je uzeo kao polazište za dokazivanje njegove navodne netrpeljivosti prema srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Neistine u toj knjizi odjek su brušenja noževa, koje je godine 1988. vlč. Živko Kustić vidio u funkciji stvaranja Miloševićeve klime i rata koji se nazirao. A knjigama koje su Rivellijev izvor, moglo bi se kao moto staviti misao istaknutoga srpskog pisca Dobriše Ćosića: »Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažimo stvaralački, maštovito, inventivno.... U ovoj zemlji [Srbiji] svaka laž na kraju postaje istina.«

No, mi imao u ruci dokumente. Laž se izgoni istinom. Stepinčeva kauza je otkrila svijetu ljudski izgled istine i njenu božansku snagu. Zato nije potrebno biti odvjetnikom nadbiskupu Stepincu, osobito ne kad se pročita i knjiga Ljubice Štefan o Srpskoj pravoslavnoj crkvi i fašizmu koja je vjerodostojno pokazala gdje je bila šutnja nad zločinima, suradnja s okupatorskom vlašću, a sve to u vidu stvaranja Velike Srbije.

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se