Blagdan sv. Stjepana prvomučenika

Objavljeno   

Blagdan sv. Stjepana prvomučenika

Na današnji dan Crkva slavi blagdan sv. Stjepana prvomučenika. On je bio prvi nakon Isusa koji je umro mučeničkom smrću.

U župi sv. Josipa sv. misa je slavljena u 11 sati i predvodio ju je preč. Luka Blažević.

Stjepan Prvomučenik bio je jedan od sedmorice đakona u počecima Crkve, to znači po svojoj službi skrbnik za siromašne u zajednici. Podaci o njegovu radu i mučeništvu zabilježeni su u novozavjetnoj knjizi Djela apostolska.

Židovske su ga starješine, razjareni njegovim riječima i ugledom u narodu najprije uhitili i dovukli pred svoje Veliko vijeće. Lažno su ga optuživali da je govorio bogohulne riječi protiv Mojsija i protiv Boga. Stjepan se brani.

To je vijećnike još više razljutilo: izveli su ga izvan grada i pogubili kamenovanjem.

Umirući, bilježi Sveto pismo, Stjepan je klicao: "Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!" Sudbina mu je bila vrlo slična Isusovoj. Slavi se kao prvi kršćanski mučenik za vjeru.

Ikonografija prikazuje Stjepana kao mladića odjevena u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj ruci, a s kamenom, znakom "oruđa" kojim je ubijen, u drugoj.

Drugi dan Božića ide se u pohode i čestitanje rodbini, prijateljima i susjednima. - Još je jedan običaj preporučen na drugi dan Božića ili u božićno vrijeme: budući da su sve crkve u mjestu otvorene, roditelji vode svoju malu djecu u crkvu te im kod jaslica pokazuju i tumače događaj Isusova rođenja. To je za djecu izvaredan doživljaj. (Tekst preuzet sa stranice: www.katolici.org)

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se