Druga srijeda velike devetnice u čast sv. Josipu

Objavljeno   

Druga srijeda velike devetnice u čast sv. Josipu

U srijedu 27. siječnja 2015. godine slavljena je druga srijeda u čast sv. Josipu. Svetu misu u 18:30 sati predvodio je vlč. Zlatko Sušić, župnik iz Bilaja.

Prvo čitanje je pročitala Ivana Đapić, a psalam i molitvu vjernika pročitala je Andrijana Klarić.

Nakon svete mise svoj susret je imala molitvena zajednica Božjega milosrđa.

Što bi se onda moglo reći o svetom Josipu kao pravedniku? Ako je kao pravednik trebao vršiti Zakon, onda je trebao vršiti i onu odredbu prema kojoj je morao javno optužiti svoju zaručnicu za preljub, a ona je trebala biti usmrćena. On toga, međutim, ne čini. Njegova se pravednost očituje u razboritosti, strpljivosti, razumijevanju i milosrđu. On, naime, nije htio čak ni izvrgnuti Mariju sramoti, nego ju je naumio potajice otpustiti. Na taj način on i dalje vrši Zakon, ali Zakon ljubavi koji je jasno postavljen u Matejevu evanđelju iznad ostalih propisa: »Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga«. Ovu zapovijed Isus opisuje kao »sličnu« onoj koja govori o ljubavi prema Bogu, a ta je »najveća i prva zapovijed«. O ovim dvjema zapovjedima »visi sav Zakon i Proroci«, to jest o njima ovisi cijelo Sveto pismo i bez njih se ne može razumjeti niti imati ikakva učinka.

Josip je pravedan po svojoj poslušnosti Bogu. Nakon što mu je u snu otkriveno što mu je činiti i tko je taj koji se ima roditi, on »učini kako mu naredi anđeo Gospodnji: uze k sebi svoju ženu«. Naizgled protiv starozavjetnoga Zakona, ali u stvarnosti u punom suglasju sa Zakonom kako ga je Bog zamislio, Josip postupa kao pravednik.

U Josipu možemo prepoznati pravednika koji sve čini kako bi izvršio svoje obaveze. On vrši svoje građanske obaveze kad ide na popis, ali vrši i svoje vjerske obaveze kad prikazuje sina u Hramu. Njegov lik može biti poticaj da i sami živimo pošteno i vršimo građanske obaveze. Tko želi uzeti svetoga Josipa za uzor, ne može izbjegavati plaćanje poreza, zakidati svoju tvrtku ili kao poslodavac svoje radnike, ne može zanemarivati potrebe društva i potrebe siromašnih. Tko želi uzeti svetoga Josipa za uzor, ne bi se smio oglušiti na poziv da i odlučivanjem putem izbora vodi brigu o svojoj domovini.

Najvažnije, tko bi htio uzeti svetoga Josipa za uzor, ne smije zaboraviti da se njegova pravednost očituje u ljubavi, razumijevanju, strpljivosti i milosrđu. To je najbolje vršenje Božje volje, jer tako činimo ono što on čini. Bog je pravedan, pa i mi budimo pravedni, to jest sveti. Sveti Josip, koji je u evanđeljima prikazan kao sporedan lik, svoju pravednost ne razglašava, kao da već unaprijed živi ono što će Isus poučavati: »Pazite da svoje pravednosti ne činite pred ljudima da vas oni vide«.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se