Svijećnica - Prikazanje Gospodinovo u hramu

Objavljeno   

Svijećnica - Prikazanje Gospodinovo u hramu

Na blagdan Svijećnice proslavili smo Isusovo prikazanje u hramu. Svetu misu u 18 sati u župnoj crkvi sv. Josipa predvodio je preč. Luka Blažević.

Na samom početku mise vlč. Luka blagoslovio je svijeće koje su vjernici kasnije ponijeli svojim kućama.

Ovaj blagdan proistječe iz Božićnog vremena, a upućuje na vazmeno vrijeme povezujući božićno otajstvo s vazmenim: novorođeni Isus, sin Marijin i Sin Božji došao je na svijet da za naše spasenje bude prikazan i žrtvovan kao vazmeno janje. On je ona Svjetlost istinita koja je došla na svijet da prosvijetli svakog čovjeka, Svjetlost na prosvjetljenje naroda.

Ovim blagdanom se slavi događaj iz Isusova djetinjstva, kada su, prema Mojsijevu Zakonu, Josip i Marija donijeli Isusa u Hram u Jeruzalemu, da ga, kao prvorođenca, obredno prikažu Bogu. Preko Mojsija, Bog je Izraelcima, dao propis, da 40. dan nakon poroda svećenici u Hramu moraju blagosloviti rodilju. Roditelji su za uzvrat, dali janje mlađe od godine dana ili mladu golubicu.

Isusovo prikazanje u Hramu, prorekao je u Starom zavjetu prorok Malahija: "I doći će iznenada u Hram svoj Gospod kojega vi tražite i anđeo Saveza koga žudite" (Mal 3, 1). U stilu Isusova skrovita djetinjstva, obred je prošao jednostavno i nenapadno.

U Hramu se zatekao starac Šimun, koji je Isusa primio u naručje i prepoznao ga kao Mesiju, a Mariji je prorekao, da će mnogo patiti, riječima: "Mač boli, probost će ti dušu." Proročica Ana je također bila tada u Hramu i uputila je molitve i zahvale Bogu.

Na ovaj blagdan, blagoslivljaju se svijeće, koje će se kasnije koristiti u obredima krštenja, tijelovskim procesijama i drugim prigodama. U Dalmaciji, ovaj se blagdan zove Kandelorum, a ponegdje u Slavoniji Svitlomarinje.

Prikazanje Gospodinovo u Hramu četvrto je otajstvo radosne krunice.

Tekst o Svijećnici je preuzet sa https://hr.wikipedia.org/wiki/Svije%C4%87nica

Prvo čitanje i psalam na svetoj misi pročitala je Ivana Đapić, a drugo čitanje i molitvu vjernika Andrijana Piasevoli Klarić.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se