2. korizmena nedjelja

2. korizmena nedjelja

Na 2. korizmenu nedjelju slušali smo u evanđelju kako je Isus otišao na goru sa svojim učenicima.

U one dane: Povede Isus sa sobom Petra, Ivana i Jakova te uziđe na goru da se pomoli. I dok se molio, izgled mu se lica izmijeni, a odjeća sjajem zablista.

I gle, dva čovjeka razgovarahu s njime. Bijahu to Mojsije i Ilija. Ukazali se u slavi i razgovarali s njime o njegovu Izlasku, što se doskora imao ispuniti u Jeruzalemu. No Petra i njegove drugove bijaše ¬svladao san. Kad se probudiše, ugledaše njegovu slavu i dva čovjeka koji stajahu uza nj. I dok su oni odlazili od njega, reče Petar Isusu: »Učitelju, dobro nam je ovdje biti. Načinimo tri sjenice: jednu tebi, jednu Mojsiju, jednu Iliji.« Nije znao što govori.

Dok je on to govorio, pojavi se oblak i zasjeni ih. Ušavši u oblak, oni se prestrašiše. A glas se začu iz oblaka: »Ovo je Sin moj, Izabranik! Njega slušajte!« I upravo kad se začu glas, osta Isus sam. Oni su šutjeli i nikomu onih dana nisu kazivali što su vidjeli.

Preobraženje nije jednostavno objava budućnosti koja čeka Isusa, nego i očitovanje dubokog značenja  što je Isusova stvarnost koju posjeduje od početka. Drugim riječima, preobraženje ne objavljuje samo unaprijed Isusovo buduće uskrsnućem nego je objava onoga što Isus već jest: Sin Božji. Još više, preobraženje nije samo objava dubokog identiteta Isusa i njegova križnog puta. Ono je u isto vrijeme objava učeničkog identiteta. Učenikov je put kao i Učiteljev, jednako upravljen prema križu i prema uskrsnuću. Ni za učenika uskrsnuće nije samo buduća stvarnost, nego je već prisutna i unaprijedna stvarnost. Zajedništvo s Bogom već je na djelu. I od vremena na vrijeme ova se duboka, uskrsna stvarnost, od vremena do vremena, pojavljuje.
Na putu vjere ne nedostaju trenuci jasni, radosni usred napora kršćanske egzistencije. Treba ih znati opaziti i znati čitati. U vjerničkom životu ovi trenuci nisu konačni, već samo predokus: nisu cilj, nego samo njegov navještaj. Učenikov put je put križa. Bog unaprijed daje takve doživljaje, ali treba mu vjerovati s punim povjerenjem, kao Abraham. ON se pouzdavao u Božje obećanje stavljajući na njega sav svoj život.

Prvo čitanje na svetoj misi pročitala je Josipa Mareković, psalam je odpjevao zbor, a drugo čitanje je pročitala Maja Lasić. Molitvu vjernika su pročitali ministranti.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se