Proslava svete Cecilije

Objavljeno   

Sveta Cecilija zaštitnica je crkvene glazbe i glazbenika. Kao mnogi životi svetaca prvih kršćanskih stoljeća, tako je i život sv. Cecilije do nas došao preko legendi. Po njima je svetica živjela u 3. st. u Rimu. Uspjela je svoga supruga Valerijana raspoložiti, te se i on krstio. Otkrilo se da su kršćani, te su nakon mučenja pogubljeni, a s njima i Valerijanov brat Tiburcije.

Legenda kaže da je za vrijeme vjenčanja, "dok su odzvanjali glazbeni instrumenti", ona u srcu pjevala samo "Gospodinu", što je ljude Crkve potaklo da Ceciliju istaknu za zaštitnicu crkvene glazbe.

Pokopana je u Kalistovim katakombama i to na počašćenom mjestu, uz "kriptu papa". To je znak da je bila vrlo cijenjena u kršćanskoj zajednici.

Prema legendarnom opisu muke Cecilija je bila osuđena na smrt i to tako da joj se odrubi glava. Krvniku to nije uspjelo učiniti ni s tri udarca. Cecilija je tada zamolila da prije smrti smije još vidjeti papu Urbana. U očekivanju toga posjeta kroz tri dana je nastavila ispovijedanjem kršćanske vjere. Ne mogavši je više ispovijedati riječima, izrazila je prstima svoju vjeru u jedinoga trojstvenoga Boga. I upravo ju je u tom položaju i ovjekovječio slavni majstor Maderna.

Tim povodom na blagdan svete Cecilije, 22. studenog, okupili su se i zboraši naše župe pod pratnjom orguljaša Ivana Nekića, te pjevanjem predvodili misno slavlje u čast svetice koja je uvijek rado slavila Gospodina u svom srcu.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se