4. korizmena nedjelja

Objavljeno   

4. korizmena nedjelja

Na 4. korizmenu nedjelju 6. ožujka 2016. godine svete mise su slavljene u 9 sati u Širokoj Kuli, a u 11 sati u Ličkom Osiku.

Današnje evanđelje donosi jednu od najljepših prispodoba - Prispodobu o izgubljenom sinu.

Možemo se sami u zapitati s kojim likom se možemo poistovjetiti.

Prvo, tu je mlađi sin koji je uzeo pola imanja i otišao u svijet. Drugo, tu je milosrdni otac koji mu je to sve omogučio, a treće - tu je stariji sin koji je uvijek uz oca...

Evanđelje o izgubljenom sinu je radosna poruka o mogućoj domovini - za one koji su otišli i za one koji su ostali kod kuće, za obojicu u njihovim pogreškama. U napetosti između stvarnosti i nade, između izgubljenog i promašenog raja, nastupa otac koji nije velik u računanju krivnje i skupljanju uvreda, nego u radosti zbog ljudi, njegovih kćeri i sinova. 
 
Mlađi sin, odbjegli i koji je otišao u strano, nepoznato ne vjeruje samo da više nema pravo na domovinu, nego ne vjeruje i u samu mogućnost. Evanđelje je poruka očeve radosti zbog povratka, umjesto neugodnog predbacivanja, obračunavanja zarađenog i propuštenog. Povratak je moguć na svakoj točki života, jer je Bog, na svakoj točki života, prisutan.
 
Za nas je mnogo jasnija i stvarnija situacija starijeg brata. Evanđelje je oslobođenje i za njega, kod kuće izgubljenog sina; i njemu je život moguć kod kuće. «Ne trebaš obavezno slijediti obećanje novog i nepoznatog. Ne trebaš se topiti u nepotrebnim pitanjima o upropaštenom životu. Kraljevstvo Božje počima sada i ovdje, jer je Bog postao prisutan i postao čovjek.
 
Na ovoj prisutnosti, a ne na upropaštenim šansama, treba graditi život. Jer živim ovdje i sada, ne u nekom slatkom, sanjivom, niti gorkom životu, nego u stvarnom i u Božjoj blizini.
 

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se