Uskrsni ponedjeljak

Objavljeno   

Uskrsni ponedjeljak

Uskrsni  ponedjeljak je dan kad se Katolička crkva spominje puta uskrsnulog Isusa u Emaus s dvojicom učenika. Sveta misa slavljena je u Ličkom Osiku u 11 sati i predvodio ju je preč. Luka Blažević.

Prvo čitanje pročitala je Josipa Mareković, a psalam i drugo čitanje Petra Knežević. Molitvu vjernika su pročitali ministranti.

Kako navodi Evanđelje po Luki, Kleofa i još jedan učenik uputili su se u selo Emaus, oko 12 kilometara udaljeno od Jeruzalema. Hodajući su razgovarali o događajima vezanim za Isusovu smrt i uskrsnuće. Uskrsli Isus im se pridružio na putu te ih upitao o čemu razgovaraju. Oni ga nisu prepoznali, pa su ga upitali zar je jedini stranac u Jeruzalemu koji ne zna što se dogodilo ovih dana. Na Isusov poticaj učenici su mu ispričali što se dogodilo: “Isus Nazarećanin, koji bijaše prorok – silan na djelu i na riječi pred Bogom i svim narodom: kako su ga glavari svećenički i vijećnici naši predali da bude osuđen na smrt te ga razapeli. A mi se nadasmo da je on onaj koji ima otkupiti Izraela. Ali osim svega toga ovo je već treći dan što se to dogodilo. A zbuniše nas i žene neke od naših: u praskozorje bijahu na grobu, ali nisu našle njegova tijela pa dođoše te rekoše da im se ukazali anđeli koji su rekli da je on živ: Odoše nato i neki naši na grob i nađoše kako žene rekoše, ali njega ne vidješe”. Isus, kojeg učenici još uvijek ne prepoznaju, protumačio im je što je stajalo u Pismima, od Mojsija i svih proroka. Kad su stigli u Emaus, Isus je želio nastaviti, ali učenici su navaljivali: “Ostani s nama, jer zamalo će večer i dan je na izmaku!” Isus je ostao s njima i oni su ga prepoznali kad je s njima, za stolom, blagoslovio i razlomio kruh. Nakon toga su se Kleofa i drugi učenik odmah vratili u Jeruzalem gdje su našli okupljenu jedanaestoricu apostola i potvrdili im: “Doista uskrsnu Gospodin i ukaza se Šimunu!”, kako doznajemo u Evanđelju po Luki.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se