Nedjelja Caritasa

Objavljeno   

Današnju koncelebriranu svetu misu povodom nedjelje Caritasa u katedrali predvodio je msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup. Prigodnim riječima započeo je vlč. Luka Blažević, ravnatelj Biskupijskog Caritasa.

Naime, danas je Nedjelja Caritasa i tom prigodom na misu u gospićku prvostolnicu došlo je deset potrebitih obitelji s cijelog područja Gospićko-senjske biskupije kojima je dodijeljena jednokratna pomoć od 2500 kuna koje je uz Caritas i Gospićko-senjsku biskupiju osigurala i Hrvatska katolička misija iz Švicarske i fra Branko Radoš. Vlč. Blažević je vjernike u katedrali pozvao da pomognu rad Caritasa prilozima u hrani ili od ponedjeljka dobrovoljnim radom u skladištu jer se za potrebite obitelji priprema 500 paketa za Božić. Istakao je i nogometnu utakmicu između veterana specijalne policije i Devete gardijske na kojoj je bio prihod 20 tisuća kuna koji je namijenjen Udruzi oboljelih od malignih bolesti Vila za Liku. Caritas je i najmlađe vjernike koji su bili na misi darivao paketićima bombona.

POMOĆ ZA DESET OBITELJI

Obitelji koje su nazočile misi, a dobile su potporu Caritasa na misi je prozvala Ivana Bilen, zaposlenica Caritasa, to su slijedeće obitelji: Marija Nikšić , Gornji Nikšić 62. Teško je i opisati tragediju koja se dogodila ovoj ženi i njenoj djeci. Obitelj je putovala 4. srpnja prošle godine i uslijed teške prometne nesreće otac Robert (34) je poginuo, a djeca Karlo (9) i David (5) teško su ozlijeđeni. Nakon 14 mjeseci poslije Marija je putovala sa svojom djecom, bratom Milom (41), šogoricom Biserkom (51) i njihovom kćerkom Martinom (11). Ponovno su doživjeli tešku prometnu nesreću u kojoj su poginuli Mile, Biserka i njihova djevojčica Martina. Karlo i David teško se ozlijeđeni i dosada bili su podvrgnuti nizu operacija. Zoran Zorić, Budačka 3 ,Gospić. Zoran je hrvatski branitelj, dragovoljac domovinskog rata u mirovini. Samohrani je otac malodobnog Ivana (15). Njegova supruga Ana ranjena je pri granatiranju Zagreba, brinula se za obitelj od svog frizerskog zanata. Oboljela je i preminula od zloćudnog tumora 29. lipnja ove godine. Ana je u Gospiću bila omiljena kao žena velikog srca i prekrasnog osmjeha. Kao članica Udruge Vila za Liku - oboljelih i liječenih od malignih bolesti, često je pomagala drugima.

Tomislav Brkljačić, Osječka 10, Gospić. Tomislav (35) i Ivana (32) Brkljačić, roditelji su dvoje djece Karla (9) i Tamare (4). Karlo boluje od cerebralne paralize. U obitelji jedino je zaposlen otac i teško podmiruju sve troškove Karlovog liječenja. Vesna Blažan, Marka Mesića 4, Udbina. Vesna je majka četvero djece: Viktorija (12), Pero (11), Klaudija (5) i ove godine rođeni Toni. Otac Anto (40) u prosincu prošle godine zadobio je težak udarac drveta u glavu. Nakon toga proveo je 8 mjeseci u komi. Nažalost organizam nije izdržao i 10. kolovoza ove godine Anto je preminuo. Najmlađi sin Toni imao je tek 5 mjeseci kad je ostao bez tate.

Ilija Kuprešak, Smiljan 15/2b, Smiljan. Ilija (38) i supruga Marica (35) ponosni su roditelji petero djece: Ante (14), Antonela (12), Ivona (8), Marko (3) i Petar (2). Oba roditelja su nezaposlena, a Ilija povremeno radi na građevini i tako prehranjuje mnogobrojnu obitelj. Dječak Ante rođen je kao dijete s posebnim potrebama i uslijed višegodišnjeg liječenja došlo je do liječničke pogreške zbog koje je i danas hospitaliziran. Majka je s njim u bolnici kad god uspiju skupiti za troškove puta. Josip Samarđija, Pašin potok 164, Cetingrad. Josip (57) hrvatski je branitelj, sa suprugom Anđelom (39) imaju troje djece: Josipa (18), Marina (11) i Renata (6) ponos su obitelji. Sva djeca školske su dobi i roditelji vrlo teško podmiruju sve životne troškove. Uz Josipovu borbu sa PTSP-om i Anđela se bori sa gotovo potpunom sljepoćom. Na listi je čekanja za transplantaciju rožnice, a za bržu operaciju potrebno joj je 25.000 kuna koje ova skromna obitelj nema.

Josip Špehar, Čatrnja 158, Rakovica. Josip (32) i Ružica (33) roditelji su Davida (7) g. i Maria (4). Oba djeteta teško su bolesna. Mario je slijep i još ne hoda. David ima velika oštećenja mozga i pohađa govorne vježbe. Oba roditelja su nezaposlena. U životnoj borbi pomažu im dobrotvori.

Gordana Potnar, Kosinjska bb, Lički Osik. Gordana (29) i Ivan (36) imaju dvoje djece Anamarija (9) i Marija (7). Mlada mama Gordana oboljela od maligne bolesti - raka dojke. Do sada je pretrpjela tri operacije, odstranjene su joj dojke, te terapije imunozračenja i kemoterapiju. U obitelji je zaposlen samo Ivan, čijom plaćom nisu mogli pokriti sve troškove liječenja, pa je obitelj i kreditno zadužena. Ivan Bukovac, Kuterevo 65/186, Švica. Ivan (52) i Anka (48) roditelji su devetero djece: Anita, Željko, Danijel, Miroslav, Ivana, Martina, Maja, Marina i Josip. Jedini u obitelji zaposlen je otac Ivan koji nastradao prilikom restauracije katedrale. U nesreći je ostao bez tri prsta na ruci. I danas je na bolovanju. Franjo Luketić, Zagorje 54 a, Zagorje Ogulinsko. Franjo (55) i supruga Marica (46) roditelji su petero djece: Ivan (27), Nives (22), Ana Marija (10), Veronika (16) i Emanuela (6). Emanuela boluje od Daunovog sindroma, dijete je koje ne govori i ne hoda. Roditelji troše puno novca na razna ličenja i terapije kako bi joj pomogli. Ivan je završio studij teologije i radi kao vjeroučitelj u školi.

Svete mise povodom nedjelje Caritasa u našoj župi predvodio je kancelar Gospićko-senjske biskupije mr. Marinko Miličević. Pošto je danas bila i treća Nedjelja došašća, treću andventsku svijeću zapalila je ministrantica Nikolina Rupčić. Vlč. Marinko istaknuo je da ljubav koju svaki čovjek nosi u svome srcu, treba dijeliti sa svima. Ta ljubav nužno ne treba biti materijalne naravi, već se može iskazati toplom riječi prema svome bratu ili sestri u Kristu.

Evanđelist Luka kaže: "Tko ima dvije haljine, neka da jednu onome koji nema nijednu, i tko ima hrane neka učini isto tako!" Na ovaj je način djelovala prva kršćanska zajednica, te nam ona treba biti primjer. Budimo dakle uvijek spremni darovati se jedni drugima jer je to upravo Caritas!

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se