Proslava Blagovijesti u Gospiću

Objavljeno   

Predvečer je procesija od župnog ureda do katedrale nakratko zaustavila promet središtem ličke metropole. U procesiji su bili brojni svećenici, biskupi i nadbiskupi, jer slavila se Blagovijest, žaštitnik i župe i katedrale.

U međuvremenu mladi i stari gospićki vjesnici popunili su katedralu, a neki su zbog blagdana došli i u narodnim nošnjama. Među njima je ovaj put bilo i gradsko čelništvo.

Polagano se stvara tradicija vezana uz središnju biskupijsku crkvu gospićko-senjsku katedralu. Ne malu nam smetnju čini što se ovaj blagdan datumski seli jer često pada u Veliki tjedan pa ga valja premjestiti. Ove godine je to premještanje bilo za punih 15 dana. Ipak naše slavlje dobiva sve stalnije oblike, a biskupiji i župi je uvijek novi izazov stvaranje novih programa i novih planova. I ove godine održan je u Gospiću Sabor biskupa Metropolije riječke, u crkvi u Hrvata vodi se akcija popisivanja njezinih članova koji su pali kao žrtve Drugoga svjetskog rata i poraća. Sinoć, u predvečerje ovoga blagdana proglasio sam ovdje Dan gospićkih žrtava koji će se svake godine na crkvenom planu obilježavati 4. travnja na dan kada su 1945. Gospićani bili izloženi kao ovce za klanje - istakao je na početku mise mons. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup.

Zatim je biskup Bogović govorio o popisivanju vjerskih običaja na području biskupije te je iskazao vjeru da će to ovoj mladoj biskupiji dati još više vjerničkoga poleta. Misno slavlje predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

- Čestitam vam današnji blagdan Navještenje Gospodinovo. To je ta radosna, ili blaga vijest, kojom Bog želi biti s nama, on, Bog, naš stvoritelj dolazi k nama običnim smrtnicima, ljudima, grešnicima i zato na početku uvijek molimo Boga da ne gleda naše grijehe, nego molimo upravo njegovo milosrđe - rekao je na početku propovjedi biskup Mrzljak.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se