Tribina u Gospiću: Lustracija bez lustracije - Kako se može oprostiti udbašu

Objavljeno   

29. svibnja 2013. godine u 19:30 u Kulturno-informativnom centru u Gospiću održana je tribina don Anđelka Kaćunka pod naslovom „Kako se može oprostiti udbašu" u organizaciji župe Navještenja BDM i Grada Gospića. Na tribini je prisustvovao i dr.sc. mons. Mile Bogović, Gospićko-senjski biskup.

Gosti su bili dr. Anto Kovačević, politički zatvorenik, bivši saborski zastupnik i bivši djelatnik Službe državne sigurnosti i tajni agent u bivšoj Jugoslaviji Ž.K. „Pauk".

Na početku tribine prikazan je kratki film Hrvatske televizije koji govori o političkom zatvoreniku dr. Anti Kovačeviću i njegovom tajnom agentu koji je bio zadužen za njegovu obradu u istoj službi.

On je taj svoj životni put i sudbinu kao političkog zatvorenika iznio u knjizi pod naslovom „Čovjek i njegova sjena". Ž. K. –„Pauk" prisjetio se svojega djelovanja u istoj republičkoj službi tadašnje SR Hrvatske. Prema vlastitim riječima u crkvu je ulazio zbog praćenja ljudi za koje je bio zadužen i svakodnevno je dolazio u doticaj sa vjerskom praksom. U svome poslu tražio je istinu, a u doticaju sa vjernicima naučio je da Bog razlikuje grijeh od grešnika rekao je svim okupljenima.

Tribina je zapravo Kovačevićeva ispovijest o upoznavanju, druženju, pomirenju i na kraju prijateljstvu s tajnim agentom UDB-e Ž. K. Paukom, koji ga je u vrijeme komunizma i poslije pratio, kontrolirao njegovu poštu, prisluškivao pozive. To je životna drama, uzbudljiva kao najuzbudljiviji film. To je životna priča kojom se također otimaju zaboravu žrtve mnogih koji su trpjeli i stradali za slobodu hrvatskoga naroda te kako se može pobijediti zlo i što znači oprostiti.

Na kraju se nazočnima obratio i biskup Bogović, čestitkom i pohvalom Čovjeku - dr. Kovačeviću, koji je velikom kršćanskom gestom omogućio svojemu progonitelju da "iz sjene iziđe kao čovjek".

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se