U našoj školi obilježen je Dan kruha i dan zahvale za plodove zemlje

Objavljeno   

U našoj školi obilježen je Dan kruha i dan zahvale za plodove zemlje

U utorak 17. listopada 2017. godine učenici naše OŠ dr. Franje Tuđmana u Ličkom Osiku i PŠ Široka Kula obilježili su Dan kruha i dan zahvale za plodove zemlje.

Sami program obilježavanja bio je četvrti školski sat.

Kruh i ostale stvari blagoslovio je župnik preč. Luka Blažević.

Nakon blagoslova svi su zajedno blagovali proizvode kruha, kolače...., tj. sve ono što su donijeli od svojih domova.

Inače, Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje – obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, te ograncima i granama Udruge Lijepa naša. Svečanostima Dana kruha, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljuje se Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine bili podareni.

Cilj obilježavanja Dana kruha je upoznati djecu i učenike s nastajanjem kruha, od zrna do jela, približiti im blagovanje kruha i narodne običaje, poučiti mlade o kruhu kao izrazu životne i duhovne snage, upoznati učenike sa žetvenim i ostalim običajima, upoznati učenike s autohtonim i/ili starim vrstama voća i drugim plodovima zemlje (povrće, žitarice, gljive, ljekovito i začinsko bilje) te ukazati na važnost zdrave prehrane i prednosti ekološke poljoprivrede.

 

 

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se