Obznanjen je izgled grba i geslo novoimenoga Gospićko-senjskog biskupa mons. Zdenka Križića

Objavljeno   

Obznanjen je izgled grba i geslo novoimenoga Gospićko-senjskog biskupa mons. Zdenka Križića

Grb je okomito pod​ijeljen u dvije polovice. Lijeva polovica karmelskim grbom i crveno-bijelim kockicama hrvatskog grba naznačuje biskupov​u redovničk​u​ i nacionaln​u pripadnost.
U karmelskom grbu stilizirani križ označava uspon na goru koja je Krist, a tri zvijezde predstavljaju tri bogoslovne kreposti: vjeru, ufanje i ljubav. Desna polovica biskupovog grba naznačuje identitet povjerene mu Gospićko–senjske biskupije.

Na gornjem dijelu desne polovice nalazi se zvijezda iznad morskih valova i naznačuje primorski, senjski dio biskupije. Valovi i zvijezda iznad njih podsjećaju da su se pomorci ploveći morima orijentirali prema zvijezdama. Istovremeno zvijezda iznad valova simbolizira i Blaženu Djevicu Mariju koja kao „Stella Maris“ – „Zvijezda Mora“ ​kršćanima ​predstavlja orijentir ​na životnom putovanju​.

Na donjem dijelu desne polovice nalazi se rijetka i zaštićena endemska biljka „Velebitska degenija“ koja raste na području biskupije i naznačuje kontinentalni, gospićki dio biskupije. Ova nježna i skromna biljka prekrasnih žutih latica nalazi se i u službenom grbu Ličko-senjske županije te na kovanici hrvatskog novca od 50 lipa.
Plava boja pozadine na cijeloj desnoj polovici upućuje na jedinstvo kontinentalnog i primorskog dijela biskupije. Plava boja je istovremeno i boja neba i marijanska boja.

Između grba i biskupskog šešira nalazi se „Zlatni križ krbavskih biskupa“ s početka 13. stoljeća, za kojeg se drži da je pripadao već prvom krbavskom biskupu Mateju Maruti, koji je preminuo 1220. godine. 
Ispod grba se nalazi ​biskupovo ​geslo uzeto iz spisa crkvene naučiteljice sv. Terezije Avilske „Bog sam dostaje“ – „Solo Dios basta“.
​Kao što je već objavljeno, svečanost biskupskog ređenja novog ​G​ospićko-senjskog biskupa o. Zdenka Križića održat će se u srijedu 25. svibnja ​u 10.30 sati u katedrali u Gospiću. Glavni zareditelj će biti kardinal Josip Bozanić​, a ​s​uzareditelji će biti riječki nadbisku​p Ivan Devčić i apostolski administrator i dosadašnji gospićko-senjski biskup Mile Bogović​​.​

Gospićko-senjska biskupija

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se