Sveta Zemlja: Karmel, Cezareja, Brdo preobraženja, Kana Galilejska, Nazaret, Brdo blaženstava, Galilejsko jezero, Kafarnaum (6., 7., i 8. dan)

Objavljeno   

Sveta Zemlja: Karmel, Cezareja, Brdo preobraženja, Kana Galilejska, Nazaret, Brdo blaženstava, Galilejsko jezero, Kafarnaum (6., 7., i 8. dan)

(3., 4., 5.7.2016.) Zadnjih dana boravka u Svetoj Zemlji obilazili smo mjesta oko Nazareta. Tu smo vidjeli Brdo blaženstava te tamo slavili svetu misu, Galilejsko jezero, mjesto čudesnog umnoženja kruha, mjesto gdje se Isus ukazao učenicima na Galilejskom moru, crkvu Petrovog primata, Kafarnaum i Tiberias.

Sedmog dana hodočašća posjetili smo brdo preobraženja Gospodnjega. Tamo smo slavili svetu misu te se nakon toga uputili u Kanu Galilejsku gdje je Isus učnio prvo čudo – pretvorio vodu u vino.

Povratkom u Nazaret posjetila se crkva sv. Josipa, tj. mjesto gdje je bio njegov dom i stolarska radiona.

Zadnjeg dana boravka u Svetoj Zemlji 5. srpnja hodočastili smo na brdo Karmel iznad grada Haife. Na tom brdu boravio je i sveti Ilija.

Kako je sve bilo vremenski ograničeno, kratku stanku imali smo u Cezareji i nastavili prema avionu u Tel Avivu.

Na kraju valja zahvaliti trojedinom Bogu na primljenim milostima za vrijeme ovog hodočašća. Vidjeti sva ta mjesta veliko je bogatstvo za svakog kršćanina. Ovo je jedan od najboljih načina kako se može produbiti vlastita vjera, i to hodom po mjestima kuda je kročio sam Gospodin Isus Krist.

Sam boravak u Svetoj Zemlji je samo poziv i pogodno mjesto da sva mjesta čovjek pronalazi u sebi i da o njima promišlja tijekom svojega svakodnevnog života. Jer pustinja koju čovjek posjeti nije samo tamo neka daleka pustinja; niti se radi o nekoj tamo rijeci, nekome slijepom čovjeku, nekoj bolesnoj ženi iz Novog zavjeta. Drveće ne pušta samo korijenje u Svetoj Zemlji, niti je voda u Jordanu jedina voda koja čisti; niti je poziv ponovno krenuti, dati i opraštati, vidjeti, vratiti se živome Bogu nešto što je ograničeno samo na Svetu Zemlju.

Zato sve ono što je doživljeno u Svetoj Zemlji treba nastaviti živjeti u svojim životima i to konkretno pokazivati prema bližnjemu.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se