Sadašnji župnik Ličkog Osika preč. Luka Blažević u posjeti bivšem župniku Alojzu Kukecu

Objavljeno   

Sadašnji župnik Ličkog Osika preč. Luka Blažević u posjeti bivšem župniku Alojzu Kukecu

U srijedu 28. rujna 2016. godine naš župnik preč. Luka Blažević sudjelovao je na Teološko-pastoralnom seminaru u Rijeci gdje su se okupili svi svećenici iz 4 biskupija: Gospićko-senjske, Krčke, Porečko-pulske i Riječke nadbiskupije.

Nakon završenog seminara naš župnik Luka Blažević posjetio je bivšeg župnika Ličkog Osika i Široke Kule te mu tom prigodom darovao knjigu 200 godina župe sv. Mateja Široka Kula i novi broj župnog lista Providnosti. Kako je danas vlč. Alojz svećenik u miru sigurno će ga zanimati što piše u knjizi i časopisu o njegovim bivšim župama.

Tema seminara je Godina milosrđa. Milosrđe je bit Božjeg odnosa prema čovjeku a onda je ono nezamislivo i u ljudskim odnosima. Međutim Božje se milosrđe ne smije zloupotrijebiti. Kakvo bi to bilo milosrđe ako je žrtva ponižena i uvrijeđena a počinitelj prođe jeftino? Božje zapovijedi nisu dokinute: one i dalje ostaju putokaz u životu. Milosrđe se ne može zamisliti bez istine i pravednosti. Walter Kasper lucidno primjećuje: “Pravednost je najniži stupanj milosrđa, a milosrđe najviši stupanj pravednosti”. Milosrđe bez pravde odvelo bi nas u razvratnosrt a pravda bez milosrđa vodi u okrutnost. Teološko promišljanje o odnosu milosrđa i istine bilo je i tema na ovom seminaru. Pogotovo kad ovaj odnos nije jasan. Kako pomiriti Isusovo milosrđe i Isusa koji će suditi živima i mrtvima po djelima njegovim? “Ako gledaš na bezakonja, Gospodine, Gospodine tko će opstati” pita se psalmista.

 

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se