Slavljena je sveta misa za sve žrtve Ličkog Osika u II. svjetskom ratu

Objavljeno   

Slavljena je sveta misa za sve žrtve Ličkog Osika u II. svjetskom ratu

U srijedu 5. travnja 2017. godine u 18 sati slavljena je sveta misna žrtva za sve stradale Osičane u II. svjetskom ratu koji su bili likvidirani točno na današnji dan 1945. g..

Svetu misu kao izaslanik biskupa mons. Zdenka Križića predvodio je vlč. Mišel Grgurić, biskupov tajnik i župni vikar u Gospiću u suslavlju župnika preč. Luke Blaževića.

Samoj svetoj misi prethodila je velika Korizmeno-uskrsna ispovijed gdje su se vjernici mogli izmiriti s Bogom u sakramentu ispovijedi zbog nadolazećih velikih dana.

Vlč. Mišel je u svojoj propovijedi naglasio važnost žrtve. Moramo moliti za sve žrtve kao i za one koji su ih mučili i pogubili. Bitno je oprostiti jer Bog je ljubav koja nas oslobađa. Svaka mučenička žrtva je s druge strane sjeme novih kršćana što je kod nas slučaj u cijeloj Lici. Mi sami trebamo činiti djela milosrđa jer je to naš poziv.

Na kraju svete mise vlč. Mišel prenio je pozdrave i čestitke za nadolazeće blagdane biskupa Zdenka i biskupa u miru Mile Bogovića, a svetu misu završio je riječima bl. Miroslava Bulešića: "Moja osveta je - OPROST".

Župnik Luka Blažević zahvalio se na kraju svim svećenicima koji su bili na raspolaganju za svetu ispovijed kao i predvoditelju misnog slavlja. Pozvao je sve prisutne na tribinu koja će se održati u našoj župi sutra u četvrtak 6. travnja u 19 sati u Pastoralnom centru na temu Suočavanje Hrvatske s prošlošću - pogled u budućnost.

Tekst koji slijedi je se stranice komunistički zločini.

Uprava za zatočene i nestale, od 30. rujna do 21. listopada 2015. godine, organizirala je i koordinirala terensko istraživanje i ekshumaciju žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na području Ličko-senjske županije. Ekshumacija na tri lokacije je izvršena temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i naloga Županijskog suda u Karlovcu. Tijekom ekshumacije pronađeni su posmrtni ostaci ukupno 83 osobe i to: na lokaciji Lički Osik, predio Balatin – posmrtni ostaci 48 osoba; na lokaciji Lički Osik, predio Vrištine – posmrtni ostaci 14 osoba te na lokaciji Mušaluk, predio Klanac – posmrtni ostaci 21 osobe. Na sve tri lokacije radi se o posmrtnim ostacima civila i hrvatskih vojnika stradalih tijekom Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Ove žrtve likvidirali su partizani od kojih su poznati imenom i prezimenom Dane Balenović iz Perušića i Božo Marković. Nakon što su zarobljeni na području Budačkog mosta dovedeni su u crkvu a iz crkve su vođeni na pogubljenje po dvojica vezani žicom. Likvidirani su 05.travnja 1945. godine. Likvidirane su pretežno činili Hrvati i Bošnjaci.

Posmrtni ostaci žrtava prevezeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb te će nakon obrade, u dogovoru s lokalnom samoupravom, biti trajno i dostojno zbrinuti na području općine. Do sada na području Ličkog Osika je poznato postojanje 20 masovnih grobišta a gdje su partizani likvidirali  procjenjuje se od 800 do 900 ljudi. Takođe je poznato da je u neposrednoj blizini Balatina pobijen pun vlak dječaka iz dočasničke škole koji su doveženi iz Zagreba. To masovno grobište još nije ekshumirano kao ni preostalih 16 poznatih masovnih grobišta.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se